Honden

Honden

woensdag 11 januari 2017

Honden wassen in een handomdraai

Hondenweer, een frisse duik in de vijver of wat onschuldig kattenkwaad. Je trouwe viervoeter is er niet vies van en dat merk je ongetwijfeld ook aan zijn vacht. Hoog tijd voor een bad? Wij leggen je graag uit hoe en wanneer je best je hond een wasbeurt kan geven.
 
Wanneer heeft je hond behoefte aan een bad? Wanneer moet je hond gewassen worden?
Is het echt wel nodig dat je je hond wast? Voor de meeste honden volstaat het om een tot drie keer per jaar een bad te nemen. Je hond teveel wassen is immers schadelijk voor de oppervlaktelaag van de huid en zal zorgen voor irritaties. Was daarom je hond enkel en alleen wanneer de vacht écht vuil is of een erg onaangename geur verspreidt.
 
De voorbereiding
Om de wasbeurt zo vlot mogelijk te laten verlopen kan je best op voorhand al wat spullen verzamelen en een geschikte locatie uitzoeken. Is het bad geen optie, hou er dan zeker rekening mee dat je warm water zal nodig hebben. Leg een kam en/of borstel klaar -beiden aangepast aan de vacht van je hond- , een stapel handdoeken en een propje watten. Een anti -slipmatje kan handig zijn om glijden te voorkomen. Verder kan je ook uitkijken voor een hondenshampoo, hoewel zuiver water kan volstaan indien je hond een gezonde huid heeft. Gebruik je toch liever shampoo, kies dan voor een milde shampoo. Als je hond een probleemhuid heeft (vb. vet of schilferig) , vraag je best het advies van je dierenarts. Hij zal je een aangepaste shampoo aanraden.

In & uit bad

Zorg ervoor dat er geen knopen of klitten meer in de vacht zitten vooraleer je je hond nat maakt en stop een propje watten in de oren zodat er geen water of zeep in terecht kan komen. Maak vervolgens je hond volledig nat met lauw water en vermijd hierbij de ogen, oren en neus. Leg je hand eventueel op het hoofd om schudden te beperken. Zeep je hond vervolgens in met verschillende –kleine- hoeveelheden shampoo en masseer uitgebreid. Laat de shampoo zo’n 10 tot 15 minuten weken. Shampooresten zorgen voor irritaties, dus zorg ervoor dat je grondig spoelt. Laat je hond zich eventjes schudden en kam daarna de vacht nogmaals goed uit. Wrijf je viervoeter droog met een handdoek en laat hem verder binnen drogen. Een haardroger kan hierbij helpen indien je hond het toelaat maar ontwijk ook hier voornoemde zones.

vrijdag 6 januari 2017

Prostaatproblemen bij uw hond

De prostaat is een klier die onderdeel uitmaakt van het mannelijke voortplantingssysteem. Deze klier bevindt zich om de urinebuis van het mannelijke dier, achter de blaas. De prostaat produceert prostaatvocht dat verantwoordelijk is voor de voeding en transport van zaadcellen die bij een ejaculatie vrijkomen. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen kan de prostaat groter worden en daardoor klachten veroorzaken, voornamelijk op oudere leeftijd. Bij de meeste niet-gecastreerde reuen ouder dan 6 jaar is de prostaat vergroot. Prostaat problemen komen zelden voor bij katers.

Welke prostaataandoeningen bestaan er?
De meest voorkomende prostaataandoening is benigne prostaat hyperplasie (goedaardige prostaat vergroting). Dit ontstaat onder invloed van mannelijke geslachtshormonen waardoor de prostaat in grootte toeneemt. Naast een goedaardige vergroting kan de prostaat acuut of chronisch ontstoken zijn, een zogenaamde acute - of chronische prostatitis. Ook kan er sprake zijn van een prostaat abces of – cyste. Een prostaatcyste is een met vocht gevulde holte, die meestal goedaardig is. Een prostaatabces is een holte gevuld met ontstekingsmateriaal, meestal pus. Verder kan, voornamelijk bij oudere mannelijke dieren, prostaatkanker voorkomen. Prostaattumoren (prostaat adenocarcinomen) zijn meestal kwaadaardig en hebben de eigenschap om uit te zaaien onder andere naar de longen, botten (bekken en lumbale wervels) en omliggende weke delen.
Wat zijn de verschijnselen?
In geval van benigne prostaat hyperplasie is de prostaat vergroot waardoor deze druk zal geven op omliggende structuren, zoals de urinebuis en endeldarm. Dit kan zich uiten door persen op de ontlasting en moeilijk kunnen plassen. De ontlasting heeft daarbij vaak een afgeplatte vorm. Ook kunnen er onafhankelijk van het plassen bloeddruppels uit de penis komen of tijdens het plassen kan bloed bij de urine zitten. Deze dieren hebben vaak terugkerende urineweginfecties. Minder vaak voorkomende verschijnselen zijn pijn, koorts, een urineweg obstructie (zelden), onvruchtbaarheid en een afwijkende beweging.
Bij een acute prostatitis of prostaatabces zijn de dieren vaak plotseling ziek, hebben buikpijn en bloederige uitvloeiing uit de penis. Verder kan koorts optreden en zal de prostaat erg pijnlijk zijn bij aanraking tijdens rectaal onderzoek. Een chronische prostatitis kan zonder symptomen verlopen, maar vaak wordt een terugkerende urineweginfectie gezien bij deze honden. Prostaatcystes kunnen vaak erg groot worden en daardoor druk geven op de darmen waardoor de hond erg zal persen op de ontlasting.

De klinische verschijnselen in geval van prostaattumoren bestaan uit moeilijk en pijnlijk poepen en plassen, soms zelfs niet meer kunnen plassen, een afwijkende gang (vooral de achterhand) en gewichtsverlies.
Waar wordt het door veroorzaakt?
Zoals al eerder genoemd wordt benigne prostaat hyperplasie veroorzaakt onder invloed van hormonen (testosteron).
Een acute – of chronische ontsteking van de prostaat wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en daarbij kunnen prostaatabcessen ontstaan. Normaal wordt de prostaat beschermd tegen bacteriën door de vorming van antibacteriële stoffen en verwijdering van bacteriën door middel van (vaak) urineren. Er wordt aangenomen dat een prostaat die vergroot is, ook gevoeliger is voor bacteriële infecties die meestal vanuit de urinebuis richting de prostaat gaan.
De precieze oorzaak van het ontstaan van prostaattumoren is niet volledig duidelijk.
Hoe kan de diagnose worden gesteld?
De verschijnselen in geval van prostaatproblemen zijn erg typisch en geven vaak aanleiding tot het uitvoeren van rectaal onderzoek waarmee afwijkingen aan de prostaat kunnen worden vastgesteld, bijvoorbeeld een vergrote prostaat, pijnlijkheid, onregelmatigheid, enz. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van echografisch onderzoek, meestal gevolgd door een echo geleid biopt van de prostaat, waarop microscopisch onderzoek wordt uitgevoerd of een kweek in geval van een prostaatcyste of - ontsteking. In sommige gevallen zal naast een echo ook een röntgenfoto worden gemaakt.
Wat is de therapie?
Wanneer sprake is van goedaardige prostaat hyperplasie, zonder dat uw dier klachten heeft is een behandeling meestal niet nodig. Wanneer de hond wel klachten heeft zal de behandeling bestaan uit castratie, eventueel vooraf gegaan door een zogenaamde ‘chemische castratie’ waarbij de effecten van het mannelijk geslachtshormoon worden tegengegaan door het middel wat wordt ingespoten. Na castratie zal binnen een aantal weken de prostaat in grootte zijn afgenomen en zal na 12 weken zijn verkleind.
In geval van een bacteriële ontsteking van de prostaat bestaat de therapie uit antibiotica gedurende 2-3 weken, bij een chronische prostatitis is de behandelingsduur minimaal 4 weken. Als er sprake is van een prostaat abces zal naast een therapie met antibiotica, chirurgische drainage van het abces nodig zijn. Daarnaast zal zowel in geval van een ontsteking als abces van de prostaat het gunstig zijn de reu te castreren.
De behandeling van prostaat cystes bestaat uit het chirurgisch verwijderen ervan en castratie van de hond. Soms is het volledig verwijderen ervan erg moeilijk waardoor herstel in sommige gevallen slecht wordt bereikt.

Er zijn verschillende therapeutische mogelijkheden voor de behandeling van een hond met prostaatkanker. Deze zijn chirurgische verwijdering, chemotherapie, hormonale therapie en bestraling. De prognose voor een dier met prostaatkanker is erg slecht, omdat deze meestal kwaadaardig is en uitzaait naar omliggende structuren. De kans op volledig herstel is ondanks therapie helaas zeer klein.

dinsdag 3 januari 2017

Ook honden zijn optimisten of pessimisten



Denkt jou hond ook dat zijn drinkbak halfleeg is? Honden kunnen namelijk net als mensen optimistisch of juist pessimistisch zijn. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Sydney in Australië.
"Dit onderzoek is opwindend omdat het de positieve en negatieve gevoelens van honden op een objectieve en niet-ingrijpende manier in kaart brengt. Het biedt onderzoekers en baasjes ook de mogelijkheid aan om inzicht te krijgen in de emotionele status van hun hond en hoe die ook kan veranderen", beweert Melissa Starling van de faculteit Dierengeneeskunde.
Voor het experiment werden honden twee verschillende klanken geleerd. Ze kregen melk bij de ene en water bij de andere klank. Zodra de hond het onderscheid had geleerd, kregen ze verschillende tonen te horen waardoor ze niet meteen wisten welke beloning zou volgen.
Sommige honden verwachtten goede dingen en zij werden de optimistische honden. Een zeer optimistische hond verwachtte zelfs melk bij de toon die dichter bij de toon met het water lag. “Van de honden die we getest hebben waren er meer optimistisch dan pessimistisch, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat waar is voor de algemene hondenpopulatie,” legt Dr Starling uit.
Een optimistische hond verwacht dat er meer goede dan slechte dingen gebeuren. Ze nemen ook meer risico’s om een beloning te krijgen en geven niet snel op als dingen niet lopen zoals ze willen.
Pessimistische honden zijn daarentegen minder ondernemend en houden helemaal niet van risico's. Ze geven ook sneller op als iets niet meteen lukt en kleine tegenslagen brengen ze meteen van slag. Die honden zijn niet per se ongelukkig maar is blij met de dingen zoals ze zijn en ze hebben echt aanmoedigingen nodig om iets nieuws te proberen. "Pessimistische honden hadden meer stress als een opdracht verkeerd ging dan optimistische honden. Ze hielden zich in en waren niet geneigd om het opnieuw te proberen integenstelling tot de positieve viervoeters", aldus nog Starling.
“Dit onderzoek kan hondentrainers helpen als ze werken met bepaalde honden die niet snel progressie maken.”
Gelukkig bewijzen zowel optimistische als pessimistische honden hun nut, concluderen de onderzoekers. Zo zijn volhardende, optimistische honden erg geschikt als politiehond, zeker waneer bijvoorbeeld drugs of explosieven moeten worden opgesoord. Honden die eerder pessimistisch zijn en graag risico’s vermijden kunnen dan weer perfecte assistentiehonden zijn voor blinden of gehandicapten.


Vuurwerkangst bij honden



Iedereen kent wel een hond die zodra de eerste vuurpijl is afgestoken niet meer naar buiten wil, slecht eet en die trillend in een hoekje kruipt. Voor ons is vuurwerk iets leuks maar voor hen kan het niet snel genoeg over zijn.

Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze honden wordt gedaan, omdat honden angst kunnen 'generaliseren'. Dit houdt in dat als de hond bang is geworden van vuurwerk, dat het dier ook bang wordt van onweer. Vervolgens kan er angst voor allerlei harde geluiden ontstaan, zoals langsrijdende vrachtwagens.

Algemene tips

  • Dwing de hond niet om naar buiten te gaan om hem zo proberen te laten wennen aan vuurwerk. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.
  • Ga in een omgeving wandelen waar geen harde knallen zijn, om te voorkomen dat er nieuwe negatieve ervaringen worden opgedaan.
  • Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen door de buitendeuren te sluiten, rolluiken naar beneden te doen en muziek te spelen om het geluid te camoufleren.
  • Probeer de hond niet uit zijn schuilplaats te halen als hij die opzoekt. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen.
  • Laat de hond bij u liggen als dit hem kalmeert. Ga hem dan niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel.
  • Als de hond tijdens het wandelen schrikt en niet meer kan herstellen, hijgt, trilt en alleen maar aan de riem blijft trekken om weer thuis te komen, ga dan naar huis. Hij voelt zich er veilig en zal snel herstellen.

Wat kunnen we voor angstige honden doen?


Creëer een veilige haven

Wanneer de hond een plek heeft waar hij zich terugtrekt, dan kunt u de angst nog verder verminderen door te zorgen dat de hond zich hier nog veiliger voelt. Zorg ervoor dat de intensiteit van de prikkel (vuurwerk, harde geluiden) zoveel mogelijk verminderd wordt door de plaats donker te maken met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur en zorg ervoor dat de hond de plek makkelijk kan verlaten als hij dit wil. Leg eventueel dekens op de grond zodat de hond zich hierin kan verstoppen en doe de gordijnen dicht en het licht en de muziek aan om het geluid te camoufleren.

Adaptil verdamper

Om het gevoel van veiligheid nog verder te vergroten kunt u een Adaptil verdamper in het stopcontact vlak bij de veilige haven steken. De geruststellende feromonen die deze verdamper verspreidt zorgen ervoor dat de schrikreactie wordt verminderd en de angstreactie minder hevig zal zijn.

Trainen met vuurwerkgeluiden

Het beste is om de hond zo te gaan trainen dat hij vuurwerk leuk vindt. Hiervoor kunt u het beste minimaal 2 maanden van te voren beginnen, maar het liefst nog eerder om er zeker van te zijn dat de hond in tussentijd niet geconfronteerd wordt met onverwachte vuurwerkgeluiden.

Zeer belangrijk om te realiseren is dat we niet de hond gaan laten wennen aan vuurwerk, maar dat we de hond gaan 'herconditioneren' op vuurwerk. 

Dit houdt in dat we een nieuwe betekenis gaan geven aan vuurwerk. Vuurwerk betekent spelen en is dus leuk. Dit kunnen we bereiken door te werken met een cd met vuurwerkgeluiden. Ook op YouTube kunt u goede geluidsfragmenten vinden, bijv. HIER of HIER.
Vraag de assistentes voor meer informatie over de uitgebreide beschrijving van de training. 

Medicatie ter ondersteuning van therapie

Naast het gebruik van feromonen (Adaptil) zijn er nog een aantal middelen die men kan gebruiken ter ondersteuning van de training van de hond. Belangrijk om te weten is dat deze middelen een inwerkingstijd kennen en men hier dus minimaal een maand van te voren mee moet beginnen.

·         Zylkene

Een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwitstructuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan.

·         Royal Canin Calm dieet

Aan deze brokjes zijn alfa-casozepine en L-tryptofaan toegevoegd, voedingsstoffen die een rustgevende werking en positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben.

Medicatie voor op de avond zelf

Soms werkt het herconditioneren van honden op vuurwerk niet voldoende.

Om toch oudejaarsavond zonder al te veel stress door te komen is het mogelijk om een angstverlagend medicijn te gebruiken. Gebruik voor uw huisdier nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen. Bovendien kan er in medicijnen voor mensen hulpstoffen verwerkt zijn waar uw huisdier niet tegen kan.

Tevens zijn niet alle vuurwerktabletten die verkrijgbaar zijn verstandig om te geven.

Welke niet?

Een vroeger veel gebruikt middel voor de korte termijn is een medicijn dat acepromazine bevat, de bekende vuurwerkpilletjes (Sedalin/Vetranquil) die vrij verkrijgbaar zijn. Deze stof maakt het dier echter juist gevoeliger voor geluid. Het effect is dat het dier weliswaar rustig lijkt omdat het te veel onder invloed van het middel is om nog weg te kunnen rennen of te trillen, maar de angst is niet weg en kan zelfs groter worden. Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af!

Welke wel?

Een beter alternatief is een middel met alprazolam. Dit is een kalmerend middel dat een angstverlagend effect heeft. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden.

Voor een goede werking is het belangrijk dat u op 28 december met alprazolam begint, omdat het een excitatiefase kent. Dit betekent dat als u te laat start met de tabletten de hond juist angstiger of onrustiger kan worden.

Voor korte stresssituaties kunnen Adaptiltabletten helpen. Deze tabletten kunnen verlichting geven in sommige stress situaties zoals: visite, vuurwerk, onweer, angst voor geluiden enreizen. De tabletten dient u 2 uur voor het begin van de stressvolle gebeurtenis te geven.

Een ander middel dat gebruikt kan worden bij korte stresssituaties is Sileo. Dit is een pasta die elke 2 uur gegeven mag worden met een maximum van 5 keer per stressvolle gebeurtenis. Dit middel mag echter uitsluitend op voorschrift van de dierenarts gegeven worden.

Vraag de assistentes voor meer informatie en goed opbouwschema van deze middelen.


De 5 duurste honden ter wereld.

5.     De Egyptische faraohond




Op de 5e plaats staat de Egptische faraohond. De oorsprong van dit ras gaat terug tot 4000 jaar voor Christus, waardoor dit het oudste nog bestaande ras is. Dit ras stond bekend als een zeer vorstelijk ras en staat nu bekend voor de zeer opvallende spitse oren. Als u het overweegt om een pup van dit ras te kopen, ze kosten ongeveer $2.500 - $6.500. Wat neer komt op zo'n 2.300 euro - 6.000 euro.

4.    De Canadese Eskimohond






Vervolgens heb je de Canadese Eskimo. Deze kost ook ongeveer $7.200, dus ongeveer 6.500 euro. Ze werden vroeger gebruikt voor een slee te trekken of als reddingshond. Dit ras is een groot deel van de Eskimo-cultuur. In 1963 was het ras bijna uitgestorven. Dit kwam omdat er maar 1 Canadese Eskimo was geregistreerd. Ze maakten een comeback, maar zijn nog steeds bekend als zeer zeldzaam ras. Over heel Canada en Amerika zouden er maar 500 van deze soort bestaan.



3.    De löwchen



De 3e plaats is voor de löwchen of leeuwhondje. De prijs voor een pup van dit ras ligt tussen $5.000 en $8.000, wat ongeveer 4.500 euro - 7.200 euro is. Ze zijn heel klein en hebben lange haren. Meestal worden ze geknipt zodat het lijkt dat ze de manen van een leeuw hebben. Sinds de Renaissance zijn ze zeer geliefd bij koningen en koninginnen. Dit kan je zien aan de oude portretten waarop deze hond heel veel mee geschilderd werd. De löwchen staat bekend als meest zeldzame hondenras ter wereld.






2.     De Samojeed




De 2e duurste hond is de Samojeed. Een pup van dit ras kan tussen $4.000 en $11.000 kosten. Wat ongeveer 3.600 euro - 10.000 euro is. Deze honden zijn van gemiddelde grootte en komen van Siberië. Ze werden gebruikt om sleeën te trekken. Nu staat het ras bekend als een modieus huisdier voor rijke mensen.





1.   De Tibetaanse mastiff



De Tibetaanse mastiff staat op nummer 1. De prijs voor een pup van dit ras is gemiddeld $7.000 (6.300 euro), maar kan wel tot meer dan 1 miljoen dollar (ongeveer 900.000 euro) gaan! Dit ras is erg geliefd bij de Chinese bevolking. In China geloven ze namelijk dat de kleur rood, tevens ook een van de kleuren waarin hij voor komt, geluk brengt. Daarnaast wordt hij ook door de Tibetanen als heilig beschouwd. In China is de Tibetaanse mastiff daarboven ook nog eens een status symbool voor rijkdom. De duurste hond dat verkocht werd was de hond genaamd 'Big Splash'. Een Chinese baron betaalde maar liefst meer dan
1 miljoen dollar voor deze hond!


De lichaamstaal van de hond

Honden hebben nog vrijwel dezelfde lichaamstaal als wolven. De lichaamstaal bij wolven is makkelijk te "lezen", d.w.z. uit zijn lichaamshouding en mimiek kunnen we goed opmaken wat de wolf bedoelt. Zij hebben van nature staande oren, die alle kanten opdraaien en een lange staart. Verder hebben zij grote sprekende ogen en veel mimiek. Ze hebben een dikke maar korte vacht waardoor we gedragingen zoals b.v. het optrekken van de lippen goed kunnen zien. Door het fokken van speciale rassen heeft de mens veel slechter "leesbare" honden gecreëerd. Denk hierbij b.v. aan het couperen van de oren en staart. Verder zijn er rassen met zeer lange haren die veel mimiek verdoezelen, aangezien de hond met zijn hele lijf communiceert. Wat is nu gedrag? Onder gedrag verstaan we de handelingen die de hond verricht o.i.v. prikkels die zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen komen. De hond kent zeer veel gedragingen, enkele daarvan zijn: dominant gedrag, onderdanig gedrag, angst gedrag, en agressie.

Het lichaam

Rechte poten, lichaam rechtop, of langzame beweging voorwaarts met stijve poten. 
Ik ben hier de baas. Daag je me soms uit? Een actief agressief gebaar van een dominante hond die zijn leiderschap wil bevestigen.

Lichaam enigszins naar voor gebogen en de voeten staan schrap. 
Ik accepteer jouw uitdaging en ben klaar om te vechten! Een reactie op een bedreiging, of de reactie op de weigering van een andere hond om ruimte te maken; agressie zal volgen.
Opgezette haren op de schouders en de rug. 
Je bent te ver gegaan! Je mag kiezen: onmiddellijk ophouden, vechten of wegwezen! Elk moment kan er een aanval plaatsvinden.
Opgezette haren, alleen op de schouders. 
Je maakt me zenuwachtig. Dwing me niet tot vechten. Ik vind dit niet prettig. De hond denkt dat hij gedwongen wordt om te vechten.
Hond maakt zich kleiner of kruipt in elkaar terwijl hij opkijkt.
Laten we geen ruzie maken. Ik accepteer dat jij een hogere positie hebt dan ik. Een actief onderworpen gebaar om de andere gerust te stellen.
Duwen met de snuit. 
Jij bent mijn leider. Negeer mij alsjeblieft niet. Ik wil graag … Ongeveer hetzelfde als likken, maar niet zo onderworpen. Kan ook gebruikt worden om iets te vragen.
Hond gaat zitten terwijl hij door een andere wordt benaderd; laat zich besnuffelen. 
Wij zijn bijna gelijken, dus laten we verstandig zijn en niet vechten. Een klein vredelievend gebaar.
Hij rolt zich op zijn zij, stelt keel en buik bloot en verbreekt het oogcontact volledig. 
Ik accepteer jouw autoriteit en vorm geen bedreiging. Passieve onderworpenheid; het hondse gebaar voor knielen.
Botsen met de schouder. 
Ik sta hoger in rang en jij gaat voor mij aan de kant wanneer ik eraan kom. Een tamelijk agressieve bevestiging van relatieve sociale dominantie.
De hond houdt één voorpoot enigszins omhoog. 
Ik ben een beetje bang en maak mij zorgen. Teken van onzekerheid en gematigde spanning.
Hij rolt zich op de grond en wrijft met zijn rug en schouders over de grond (soms ook met de neus) 
Ik ben tevreden en alles is ok.. Een ritueel dat vaak plaatsvindt wanneer er iets plezierigs is gebeurd.
Zakt door zijn voorpoten op de grond, achterlichaam en staart omhoog. 
Laten we spelen. Sorry, ik wou je niet laten schrikken! Dit is gewoon voor de lol Normale uitnodiging om te spelen.

Oogsignalen

Rechtstreeks in de ogen kijken. 
Ik daag jou uit! Hou daar onmiddellijk mee op! Ik ben hier de baas, dus wegwezen jij Een actief dominant-agressief signaal, doorgaans van een zelfverzekerde hond die een conflict met een andere hond heeft.
Ogen afgewend om rechtstreeks oogcontact te vermijden. 
Ik zoek geen moeilijkheden! Ik accepteer het feit dat jij hier de baas bent! Een gebaar van onderworpenheid, met een ondertoon van angst.
Knipperen. 
Goed, laten we eens zien of we de confrontatie kunnen vermijden. Van mij heb je niets te vrezen. Het knipperen voegt een vredelievend gebaar toe aan het dreigende staren en verlaagt het niveau van confrontatie zonder al te veel gezichtsverlies.

Oorsignalen

Opstaande oren of enigszins naar voren gericht
Wat is dat? Teken van alertheid
Oren duidelijk naar voren gericht met ontblote tanden en gerimpelde neus 
Kijk goed uit wat je doet! Ik ben klaar om te vechten De actieve, agressieve uitdaging van een dominante en zelfverzekerde hond
Oren plat naar achter met ontblote tanden en gerimpelde neus 
Ik ben bang, maar ik zal mezelf verdedigen als jij mij probeert pijn te doen Een angstig-agressief gebaar van een niet-dominante hond die zich bedreigd voelt
Oren plat naar achter maar de tanden zijn niet zichtbaar, glad voorhoofd, lage lichaamshouding
Ik accepteer jou als mijn sterke leider. Ik weet dat jij me geen pijn doet, want ik vorm geen bedreiging voor jou Een gebaar van onderworpenheid en vredelievendheid
Oren naar achter met de staart omhoog, knipperende ogen en ontspannen open mond 
Hallo! Volgens mij gaan we samen pret maken Een vriendelijk gebaar, vaak gevolgd door wederzijds besnuffelen of uitnodiging om te spelen
Oren een beetje naar achter en naar opzij 
Ik maak me zorgen om wat mij te wachten staat. Ik vind dit niet leuk. Ik kan gaan vechten of er vandoor gaan Een teken van spanning of opwinding; kan snel leiden tot agressie of angst, afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie.
Oren snel naar achter en naar voor bewegen 
Ik neem de situatie even in ogenschouw, dus maak je niet druk om mij Een onderworpen vredelievend gebaar van een hond die afwachtend is en niet zeker van zichzelf

Staartsignalen

Staart horizontaal, van de hond af wijzend, maar niet stijf. 
Daar zou wel eens iets interessants kunnen gebeuren. Teken van ontspannen alertheid.
Staart wijst recht naar achter. 
Laten we eens zien wie hier de baas is. Voorzichtig begroetingsritueel en gematigde uitdaging van een onbekende.
Staart omhoog en over de rug krullend. 
Ik ben hier de baas en iedereen weet dat. Zelfverzekerd signaal van een dominante hond.
Staart lager dan horizontaal, maar tamelijk ver van de achterpoten verwijderd, soms ontspannen kwispelend. 
Alles is in orde. Ik voel me lekker. Normaal beeld van een hond die zich nergens druk over maakt.
Staart laag, vlak bij de achterbenen, achterpoten recht, lichaam rechtop.
Ik voel me niet lekker. Ik ben een beetje depressief. Teken van fysieke of psychische malaise of ongemak.
Staart laag, vlak bij de achterpoten, lage lichaamshouding door gebogen achterpoten. 
Ik voel me een beetje onzeker. Teken van sociale angst en gematigde onderworpenheid.
Staart tussen de poten. 
Ik ben bang. Doe me geen pijn. Onderworpen gebaar en een teken van angst en onderdanigheid.
Opgezette haren op de staart. 
Ik daag jou uit!. Dit staartsignaal voegt een element van dreiging toe aan andere staartsignalen.
Opgezette haren op het puntje van de staart. 
Ik sta een beetje onder druk. Dit staartsignaal voegt een element van angst toe aan andere staartsignalen.
Een knik of scherpe buiging in de staart. 
Als het moet laat ik jou wel eventjes zien wie hier de baas is. Dit staartsignaal voegt een element van onmiddellijke dreiging en dominantie toe aan andere staartsignalen.
Zwak kwispelen. 
Jij vindt mij toch lief? Ik ben hier hoor! Een enigszins aarzelend onderworpen gebaar.
Breeduit kwispelen, zonder het lichaam te verlagen of de heupen heen en weer bewegen. 
Ik vind jou aardig. Laten we vriendjes zijn. Een vriendelijk gebaar, zonder sociale dominantie, wordt vaak gezien tijdens het spelen.
Breeduit kwispelen, waardoor de heupen heen en weer worden bewogen. 
Jij bent mijn roedelleider en ik volg jou overal. Een teken van respect. De hond voelt zich niet bedreigd, maar accepteert zijn lagere positie.
Langzaam kwispelen met tamelijk laag gedragen staart. 
Ik begrijp het niet helemaal. Een signaal van besluiteloosheid of verwarring omtrent hetgeen er van de hond verwacht wordt.

Gelaatsuitdrukkingen

Mond ontspannen en enigszins open, de tong kan zichtbaar zijn en over de ondertanden hangen. 
Ik ben tevreden en ontspannen. Deze uitdrukking benadert de menselijk glimlach het meest.
Mond gesloten, de tong of tanden zijn niet zichtbaar, de hond kijkt in een bepaalde richting en is enigszins naar voor gebogen. 
Dit is interessant. Ik vraag mij af wat daar aan de hand is. Een teken van aandacht of interesse.
De bovenlip is opgetrokken om enkele tanden te ontbloten waarbij de mond nog steeds tamelijk gesloten is. 
Ga weg! Je ergert mij! Eerste teken van ergernis of bedreiging; kan gepaard gaan met een laag grommen.
De bovenlip is opgetrokken om de tanden goed te laten zien; wat rimpels op de neus en de mond is gedeeltelijk open. 
Wanneer je mij ertoe dwingt of iets doet wat ik als bedreigend ervaar zal ik gaan vechten Actieve agressieve reactie, mogelijk het gevolg van angst of een bevestiging van sociale dominantie.
De bovenlip is opgetrokken en niet alleen de tanden maar ook het tandvlees is ontbloot met zichtbare rimpels op de neus. 
Wegwezen jij, anders is het niet te best. Hoog niveau van actieve agressie. Wanneer de andere hem geen ruimte geeft, zal deze hond gaan aanvallen.
Geeuwen 
Ik ben een beetje gespannen. Teken van spanning of opwinding. Kan ook gebruikt worden als afleidingssignaal om een dreiging af te wenden.
Likken van het gezicht van een persoon of een andere hond. 
Ik ben jouw vriend en erken jouw leiderschap. Ik heb honger. Heb jij een lekker hapje voor me? Een vredelievend gebaar van een onderworpen hond. Tevens een verzoek om voedsel.
Likken van de eigen lippen (of in het luchtledige) 
Ik buig voor jouw autoriteit en hoop dat je mij geen pijn zult doen. Een buitengewoon vredelievend gebaar.

Wat bedoelt een blaffende hond?

Blaffen in snelle reeksen van drie of vier, met pauzes ertussen op een normale toonhoogte 
Allemaal verzamelen. Ik vermoed dat er iets aan de hand is. Waarschuwing, eerder belangstellend dan alarmerend.
Snel blaffen, normale toonhoogte. 
Roep de roedel! Iemand betreedt ons territorium. We moeten wellicht in actie komen. Normaal alarmerend blaffen. De hond is alert, maar niet bang. Wordt veroorzaakt door het naderen van een onbekende of een onverwachte gebeurtenis, langer aanhoudend dan het onderbroken blaffen van hierboven beschreven.
Voor
tdurend blaffen, maar een beetje langzamer en op een lagere toonhoogte. De indringer (het gevaar) is zeer dichtbij. Volgens mij is dit de vijand. Maak je klaar om jezelf te verdedigen! De hond begint onrustig te worden en voelt zich duidelijk bedreigd.
Een verlengde reeks blaffen, met gematigde tot lange intervallen. 
Is daar iemand? Ik ben eenzaam en heb behoefte aan gezelschap. Doorgaans veroorzaakt door sociale isolatie of opsluiting.
Een of twee scherpe, korte blaffen, op normale toon of hogere toon. 
Hallo! Ik zie je. Typisch begroetings- of herkenningssignaal, veroorzaakt door de aankomst of aanblik van een bekend persoon.
Enkele scherpe korte blaf op lage tot halfhoge toonhoogte. 
Ophouden! Ga weg! Geërgerd blaffen, bv wanneer hij in zijn slaap gestoord wordt.
Enkel, gematigd luide scherpe, korte blaf op een hogere toon. 
Wat is dit? Hé?. Signaal van verrassing of schrik.
Enkele weloverwogen blaf, en niet zo scherp of kort als de vorige. 
Kom hier … Aangeleerde vorm van communicatie, om een menselijk reactie te bewerk- stelligen, zoals het openen van een deur, honger hebben, enz…
Stotterblaf en toonhoogte opgaand blaffen. 
Laten we gaan spelen! Doorgaans gepaard gaand met voorbenen plat op de grond en achterlijf omhoog, als een uitnodiging om te gaan spelen.
In toonhoogte opgaand blaffen. 
Dat is leuk! Vooruit, we gaan! Opgewondenheid tijdens het spelen of bij het vooruitzicht op een leuk spel.
Zacht grommen, lage toon (lijkt uit de borstkas te komen) 
Ga weg! Kijk uit, jij! Van een dominante hond die geërgerd is of eist dat anderen uit zijn buurt blijven.
Gromblaf op een lage toon zoals Grrr-waf. 
Ik ben kwaad en als je er mij toe dwingt, val ik aan! Verzamelen, we moeten ons verdedigen. Een enigszins minder dominant signaal van ergernis, met de suggestie dat de hulp van de roedelgenoten op prijs zou gesteld worden.
Gromblaf op een halfhoge toon en hogere toon. 
Je maakt me bang, maar als het moet zal ik me zeker verdedigen. Een dreiging van een onzekere hond die agressie zal gebruiken wanneer hij zich daartoe gedwongen ziet.
In toonhoogte rijzend en dalend grommen. 
Ik ben doodsbenauwd! Als je in mijn buurt komt, kan ik gaan vechten of er vandoor gaan. Het angstig-agressieve geluid van een zeer onzekere hond.
Huilen (vaak sonoor en langgerekt) 
Ik ben hier! Dit is mijn territorium. Ik hoor je huilen! Honden gebruiken dit om hun aan- wezigheid aan te kondigen, om op afstand te kunnen socialiseren en om hun territorium af te bakenen. Hoewel dit geluid in het menselijk gehoor vrij triest klinkt, is de hond tamelijk tevreden.
Blafhuil. 
Ik ben alleen en maak mij zorgen. Waarom komt er niemand om mij gezelschap te houden? Het droevige geluid van een hond die eenzaam is en vreest dat niemand op zijn noodkreet zal reageren. Janken dat stijgt in toonhoogte aan het einde van het geluid. Ik wil iets. Ik heb iets nodig. Een verzoek of smeekbede om iets.
Janken dat daalt in toonhoogte aan het eind van het geluid. 
Vooruit, laat me niet langer wachten. Opwinding vanwege het vooruitzicht op iets.
Jammerjodel (klinks als jowel-jowel-jowel) of huilgeeuw (klinkt als hhoeoeoeoe-ahhoe-oeoe) 
Ik ben opgewonden! Dit is fantastisch! Signalen van plezier, vanwege het vooruitzicht op iets leuks.
Een zacht jankende hond. 
Ik heb pijn. Ik ben echt heel bang. Een geluid van angst en passieve onderworpenheid.
Enkele kef. 
Au! Reactie op een plotselinge pijn.
Een gillende hond. 
Help! Ik denk dat ik doodga. Een teken van pijn en paniek van een hond die vreest voor zijn leven.
Een hijgende hond. 
Ik ben zover! Wanneer beginnen we? Dit is ongelooflijk! Dit is spannend. Is er iets mis? Geluid veroorzaakt door spanning, opwinding of het vooruitzicht op iets opwindend. dit kan gepaard gaan met natte pootafdrukken.
Een zuchtende hond. 
Ik ben gelukkig en ga hier even lekker liggen. Ik geef het op en ben een beetje depressief. Teken van emotie, ter beëindiging van een actie. Wanneer die actie lonend is geweest, is het een teken van tevredenheid. Zo niet, is het een teken van berusting.